Alla inlägg under december 2016

Av Sollander - 22 december 2016 16:04

   

Idag har magsjukan cirkulerat i detta hus. Everest kräktes i natt och imorse och Novalie tog över när han var klar och har varit riktigt vissen under dagen. Så det blev inget dagis idag utan kurering hemma. Förrmiddagen ägnade vi åt TV-tittande och tvättning utav nerspydda lakan. Tur att vi tog med heltäckande madrassskydd till båda sängarna. Som vi köpt på Ikea innan vi reste Från Sverige:) Problemet under dagen har varit att hinna få de torra innan läggdags. Vi lyckades nästan. Lite fuktiga var de nu ikväll. Fransmannen som vi hyr huset av kom på besök under eftermiddagen. Han ville ha kopior på våra pass, visum mm för sin redovisning. Eftersom vi inte hade kopior med oss på allt han begärde fick Johan ta en sväng med moppen och fixa utskrifter och kopior. Han passade även på att göra ett lampbyte på moppen för hela 30 sek. Detta inkluderade även däckserice mm. Everest och Johan var även iväg en sväng till stranden som ligger närmast oss. När Novalie piggnat till något tog vi ett dopp i poolen innan vi gick hem för att tända på en kol-tegelsten för att grilla korv och majskolvar. Man ska inte ha bråttom när man grillar med den kolen;) Två timmar för att få glöd resulterade i en senare middag än vad vi tänkt. Nu börjar det kännas att man har varit vaken sen 03.30 i morse och torkat kräks. Ögonen åker ihop så jag säger tack och godnatt och hoppas på bättring imorgon.

Av Sollander - 21 december 2016 16:00

Imorse blev jag väckt av det var en liten pojke vid namn Mio som råkade göra en olycka på min kudde. Detta resulterade i en snabb tvätt av kudden, örngottet och lite annat i tvättmaskinen. Ta riktigt med tvättmedel säger Johan och jag öser på. Efter ett tag börjar det smälla och låta som ett mindre flyglan om tvättmaskinen och de började sippra ut skum och vatten från tvättmedelsluckan. Likt yes i en fontän... Troligen både förmycket och tvätt och tvättmedel i maskinen. Spännande att tvätta i Thailand. Efter frukost och dagislämning avvaktade vi regnet innan vi åkte till BigC för att köpa de första julklapparna till barnen. På vägen dit mötte vi "sandbilen". Den thailändska motsvarigheten till svenska plogbilen. Här får de ploga bort sanden som kommer på gatorna efter allt regn. På BigC köpte vi även en grill och grillkol där varje kolbit var stor som en tegelsten. Jag lyckades även med bedriften att hitta bearnesesås. Vilken fick Johans ögon att tindra;) Innan vi åkte hem hann vi med varsinn dounut på "Mr Dounuts". De är helt nygjorda och färska och såå goda! När barnen hämtats från dagis hade vi disco i vardagsrummet och därefter bad i poolen. Sen var det grilldags. Kolen var ju som en tegelstensbit och tog bra lång tid att få glöd på och bearnesesåsen smakade inte bea utan mest vinäger men det blev en riktigt god middag i allafall. Ikväll är det stjärnklart och det enda som blåser är fläkten i altantaket så imorgon hoppas vi eller i alla fall jag på strålande sol igen.

Av Sollander - 20 december 2016 14:56

Dagen började vi med att inviga smörgåsgrillen som vi köpt. Vi festade loss på en varsin ostskiva på toasten. Tillsammans med det sedvanliga ägget och skinkan. Den billigaste ost som vi hittat här kostar 150sek kilot. Så det är inget man slösar på. Smör är också dyrt 40 sek för 250g flora. Efter att Johan kommit tillbaka från dagislämningen tog vi det lugnt en stund för att sedan åka och kolla läget vid Choeng Monn en jättefin strand en bit bort från oss. Eftersom det var molnigt så var det skönt väder att åka moppe på. Den stranden lär vi garanterat åka till med barnen när det är soligt och fint. När vi kollat stranden åkte vi vidare mot Chaweng och puttrade runt lite och så plötsligt säger Johan till mig lite skämtsamt: "Nu börjar det regna lite. Är det bra eller.... " Han stannade moppen så att vi skulle kunna ta på oss regnponchon men det hann vi inte innan himlen öppnade sig. Gud i himmelen det var som att stå i en dusch. Men hem var vi tvungna att åka så att Johan kunde släppa av mig och Mio innan de andra barnen skulle hämtas. Tråkigt nog kunde vi inte ta kort på skyfallet eftersom mobilerna var nedpackade i väskan. När vi körde moppen hade vi vatten upp till smalbenen. Det var en upplevelse må jag säga. Lagom när vi kört omvägar hem för att överhuvudtaget komma fram till vårt hus pga av allt vatten så slutade det regna och barnen kunde hämtas utan att få en regndroppe på sig och under eftetmiddagen blev gatorna torra igen. Varje dag efter dagis åker de förbi ett ställe där en tant säljer bananer och köper en jätteklase för 5 sek. Så det blir bananätarrace när de kommer hem. Senare under eftermiddagen blev det ett dopp i poolen. Johan tog därefter med sig Novalie och Everest till BigC och Tesco för att köpa flippflopps och solglasögon till dem. Varsin dounut hann de även med att smaska på. Han kom hem så stollt och berättade att han även hade hittat varsin barnponcho åt dem eftersom de vi köpt tidigare var så stora. Saken är den att showercap är ingen regnponcho. Det vet till och med jag;) Jag och Mio tog en promenad till 7eleven och lyckades till slut med uppdraget att hitta mjölk eller i alla fall dryck som smakar mjölk i Thailand;) Kvällsmaten blev hederliga mackaroner och korv till julkalendern och Polarexpressen. En riktig lyxmiddag. Barnens svenska dagis ringde även till oss på facetime under kvällen, vilket var jätteuppskattat:)

Av Sollander - 19 december 2016 14:56

Idag var det dagisdags igen. Vi bestämde att barnen får gå måndag-fredag. 9-13. De tycker att det är jätteskoj. Dagiset fokuserar på att barnen ska lära sig bokstäver vilket Everest älskar. När vi lämnat barnen var jag bara tvungen att ta kort på trädgårdsmästaren på utegården som satt på huk och klippte gräset med en vanlig handsax:) Sen åkte jag, Johan och Mio till BigC och köpte en ljusslinga till vår lilla julgran och den cykel som jag sett ut. Jäkligt cool men absolut inte någon speciellt snabb cykel. 24 tum med en sadel som måste höjas minst en decimeter, men jag tog mig hem från butiken medan Johan åkte före med moppen. Kl 13 hämtade Johan barnen och under eftermiddagen blev det bad tillsammans med några tyskar som skulle lära sig att dyka samt promenad med barnvagnen till närmsta 7eleven och ett grönsaksstånd som vi hittade på vägen. Jag och Novalie plockade på oss en bra blanding av grönsaker. Hälften visste vi inte vad de var och de var inge goda heller, men man vet ju inte förrän man provat. På 7eleven gjorde vi ett tappert försök att köpa vanlig mjölk men som vanligt så smakade den söt drickyoggi. Får fortsätta mjölkjakten imorgon igen:) När det mörknat klädde vi in vår lilla gran med ljusslingan. Jättefin blev den:)

Av Sollander - 18 december 2016 17:06

Idag startade jag och Johan med varsin joggingtur innan frukost. Vi sprang omlott så att inte barnen skulle behöva vara själva. Det var en speciell känsla att jogga bland kokospalmer och orikdéer innan större delen av Samui vaknat. Eftersom det bjöds på sol idag så blev det ett dopp i poolen efter frukost och Johan skulle även återigen försöka få mig att bli kompis med mopeden... säger inget mer än så;)
Strax innan lunch bestämde vi oss för att ta oss till Big Budda. Jag till fots med Mio i vagnen och Johan med de andra barnen på moppen. Han passade även på att visa barnen elefanterna på elefantfarmen på vägen dit. En korg med bananer köpte barnen för att mata elefanterna med. Dock vågade ingen av barnen göra det. Strax efter att jag och Mio kommit fram till Big Budda så kom barnen och Johan på moppen. Vi åt lunch på en liten restaurang i buddaområdet innan vi gick och tittade på buddan. Barnen tyckte att det var jättespännande. På vägen tillbaka tog jag med mig alla barnen i vagnen eftersom Johan behövde åka och hastköpa ett par sandaler på vägen hem då någom tagit hans när vi tagit av oss skorna för att kolla på buddan. Tänk att folk skäl även i ett tempelområde....:( Väl hemma med vagnen så blev det eftermiddagsbad i poolen. Barnen har även hittat en thailändsk pojke som lekkamrat i huset mittemot oss. Han är 2,5 år och är så otroligt igång att våra barn inte riktigt med...Det är fascinerande att se hur barn kan leka hur bra som hellst utan att förstå varandras språk....
Nu är kl. 22.45 och hela familjen har checkat utom jag.... men jag får nog också släcka lampan skart. Imorgon är det dagis igen för barnen. Tack och godnatt.

Av Sollander - 17 december 2016 15:03

Idag blev det sovmorgon till 9.30 Hade inte speciellt bråttom upp eftersom det ösregnade ute. Johan och jag skulle göra oss till och koka rosa ägg åt barnen till frukost som vi hittade i affären igår. När äggen var färdigkokta tyckte Johan att det kanske var bäst att googla på varför äggen var rosa innan vi serverade dem till barnen. Det var ett smart drag av Johan. Vi läste följande information om dem
"Tusenåriga ägg brukar de kallas för, Century Eggs. De är inlagda i någon blandning av lera, aska, salt, kalk och risskal i några veckor och sedan målas de. Hållbarheten är sedan 3-4 månader. Smakar väldigt mycket ägg om dem, ganska salta och en något skum lukt". Som tur var skalade jag ett av äggen innan servering. Vitan såg ut som brun gelé och gulan såg inte speciellt aptitlig ut den heller... Vi slängde de rosa äggen utan provsmakning och sen fick det bli stekta vanliga ägg istället.
Eftersom dagen bjöd på riktlig med regn från morgon till kväll så blev det julpyssel med barnen. Vi fick till lite pyssel av de färgade papper, klister, snöre och tejp som vi införskaffat på Tesco. Novalie och Everest fick även utsmycka de barnmatsburkar som Mio haft. Efter lunch passade jag på att trotsa regnet och motionsimma lite i poolen som vi räknat ut är 16 meter lång.... Även Johan tog sig ett dopp. Har även invigt tvättmaskinen i huset. Med lite tur torkar tvätten, med den här luftfultigheten, innan nyår i alla fall;) Johan har pysslat lite med filmredigering i vår medhavda macbook. Han passade även på att duscha i uteduschen på vår altan. Fast det var lika mycket tryck i duschen som i regnet....:) Barnen har även julpyntat vår julgran som vi köpte första dagen vi kom hit för ca 35 sek. Det blir mer och mer saker i den där lilla granen. Till middag blev det wookade risnudlar med köttfärs. Vi har upptäckt att nudlar och ris är barnvänlig mat att äta men inte för mamma och pappa att ta rätt på när hälften har klibbat fast i golvet eftet varje måltid;) Ikväll blev det tidig läggdags för alla tre barnen. 20.30 sov alla tre. Hörs igen imorgon:)

Av Sollander - 16 december 2016 14:10

Denna dagen bjöd på sol. Johan skjutsade Novalie och Everest till dagiset som vi hittade åt dem igår. De fick vara där mellan 9-13. Under tiden skulle han ju lära mig att köra moped. Det gick sådär..... Jag gav upp efter att jag körde in i staketet. Skulle mycket hellre föredra en cykel. Har hittat världens coolaste cykel som jag skulle vilja ha för 400 sek. Efter moppeträningen tog vi med oss Mio på hojen och åkte till BigC en tredje stor affär som ligger ganska nära oss. Då körde Johan vilken kändes säkrast....Ingen shopping alls så när som på varsin vattenflaska som barnen ska ha på dagiset. Eftermiddagen ägnade vi åt bad i poolen. Så j-kla skönt. Hela polen för oss själva och dessutom lyckades vi med det omöjliga att få alla tre barnen att sova samtidigt i varsin solstol och då passade vi på att bada lite själva. Hm vi får nog sota för det ikväll.... då de troligen lever loppan till 00.30 (som igår) Därefter blev det kvällspromenad till stranden och mitt första besök på 7eleven. Ni som känner mig vet att jag "bor" där när jag är i Thailand. Så att inte ha besökt ett 7eleven sen vi kom är ett reckord. Vi inhandlade en "snacksbuffé" som vi tog del av efter middagen. Sen blev det den dagliga julkalendern och nu filmtajm och ett förmodligen långt försök att få barnen att sova.....

Av Sollander - 15 december 2016 16:25

Vad har vi gjort idag...? Johan började dagen med att ta ett varv med bilen till Chaweng och kolla mopeduthyrning. Jag och barnen tog en promenad med barnvagnen till stranden. Tre lintottar i en barnvagn är poppis här nere. Många som vinkar och vill ta foton. Efter promenaden blev det bad i poolen i regnet. Inte ofta man badar i ösregn utan att frysa.... På eftermiddagen tog vi sista turen med bilen innan den skulle lämnas tillbaka. Vi åkte förbi ett annat dagis som var lite mindre, billigare och mer flexibelt när det gällde tider. Eventuellt prövar Novalie och Everest det imorgon mellan 9-13 medan Johan ska lära mig att köra moped.... 
Lite mer matinköp på en annan butik, Makro, hann vi med innan bilen skulle lämnas tillbaka.
Den första hemlagade thaimaten fixade vi ikväll. Vi skrämde ihop lite ris med köttfärs och omellette. En riktigt härlig blandning. Vi har inte kommit igång med att inhandla färskt kött ännu. Det är lite svårt att se och köpa hela grislår, hela ankor och liknande, men man lär sig nog det också...
Innan läggdags blev det både julkalendern och Ronja rövardotter via vår medhavda apple TV.

Presentation

different language?

Fråga oss!

1 besvarad fråga

feed://thailand.jamena.se/rss

Omröstning

Skulle ni göra en sådan här resa om ni hade möjlighet?
 Ja
 Nej
 Vågar inte
 För lite kunskap

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
31
<<< December 2016 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Gästbok

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik


Skapa flashcards