Senaste inläggen

Av Sollander - 15 december 2016 16:25

Vad har vi gjort idag...? Johan började dagen med att ta ett varv med bilen till Chaweng och kolla mopeduthyrning. Jag och barnen tog en promenad med barnvagnen till stranden. Tre lintottar i en barnvagn är poppis här nere. Många som vinkar och vill ta foton. Efter promenaden blev det bad i poolen i regnet. Inte ofta man badar i ösregn utan att frysa.... På eftermiddagen tog vi sista turen med bilen innan den skulle lämnas tillbaka. Vi åkte förbi ett annat dagis som var lite mindre, billigare och mer flexibelt när det gällde tider. Eventuellt prövar Novalie och Everest det imorgon mellan 9-13 medan Johan ska lära mig att köra moped.... 
Lite mer matinköp på en annan butik, Makro, hann vi med innan bilen skulle lämnas tillbaka.
Den första hemlagade thaimaten fixade vi ikväll. Vi skrämde ihop lite ris med köttfärs och omellette. En riktigt härlig blandning. Vi har inte kommit igång med att inhandla färskt kött ännu. Det är lite svårt att se och köpa hela grislår, hela ankor och liknande, men man lär sig nog det också...
Innan läggdags blev det både julkalendern och Ronja rövardotter via vår medhavda apple TV.

Av Sollander - 15 december 2016 04:47

Hej!!

Idag var det stora shoppingdagen. Dock började vi morgonen med att efter frukost hoppa direkt i poolen. Riktigt skönt. Alla tre barnen gillade att bada. När klockan var runt 11 åkte förbi och kollade på den förskola som Everest och Novalie får gå på om de vill. Det kan bli kul för dem att gå där om det blir långtråkigt med oss. Eventuellt börjar de på måndag men vi får se...Sen åkte vi upp till Tesco Lotus (en affär som är ungefär som Coop Forum) där lyckades vi slå ihjäl 5 timmar fast vi började med att äta lunch så att alla var mätta och glada. Vi köpte basvarorna för matlagning, färskvaror, hjälmar till mopeden och sen lite leksaker till barnen som de redan har hunnit använda flitigt nu under kvällen. De var så trötta här innan vi åt kvällsmat men efter maten kom de igång igen. Kl är 21.30 och den enda som har checkat ut är Johan. Imorgon byter vi ut bilen mot en moped som är mycket billigare att hyra sen blir det även eventuellt en promenad till stranden.

Av Sollander - 19 november 2016 11:56

Nu har vi bokat bil för dom första 2 dagarna. Vi behöver ta oss runt för att handla lite basvaror och en säng åt lilleman. Det blev en stor bil med bilstolar och allt. Kostar ca 400 sek kronor per dag. Det blir i alla fall billigare i slutänden än att åka taxi. Vi hämtar den på flygplatsen, bara där har vi igen en del för transfern. Av någon märklig anledning kostar taxi till och från flygplatsen alltid 400 thb eller mer. Oavset om du åker 1 km eller 30 km. Förmodligen "airport tax".

Av Sollander - 5 oktober 2016 22:22

Nu kan man andas ut...Det käns alltid tryggare att ha visumet klart!


 

Av Sollander - 4 september 2016 22:20

Nu är det bokat... En viss känsla av lättnad infann sig! Barnens farmor påpekade att Qatar Airways hade tydligen en kampang t.o.m 5 september. Vi har tidigare åkt med barn på Qatar och älskar det! Förra gången mailade vi Qatar och frågade om sittplattser och sängar för barnen, dom löste det perfekt. Denna resa tur och retur Arlanda-Bangkok, 2 vuxna och 3 barn med 30 kg bagage per person (10 kg för vår 1-åring) kostade 16100:-!!! Ett byte i Dhoa till Bangkok på 1 tim 55 min samt 1 byte i Doha på väg hem som varar i 2 tim och 30 min. Med detta pris blir det faktiskt billigare att leva i Thailand 3 månader på föräldrarpengen än om vi skulle vara kvar i Sverige.


När det gäller reseförsäkring så påpekade vårat försäkringsbolag (Trygg Hansa) att det bästa vi kunde göra var att ha befintlig försäkring som gäller 45 dagar och sedan täckna Europeiska (ERV) resterande dagar. Då skulle försäkringen kosta 3700:- istället för 8800:-.


Tips till alla som ska resa, oavsett vilket bolag är att bli bedlem i flygbolaget. För oss gör det att vi får ta 30 kg bagage även på inrikesflyget. Tänk om detta skulle vara flaskhalsen....


Nu väntar Visumförfrågan och svar om huset vi tittat på och eventuellt inrikesflyg....


 

Av Sollander - 22 augusti 2016 20:34

Nu kommer planeringen med säkerheten på hemmaplan. Webkamera med sabotagelarm på huset kanske?! Vi måste också se till att någon släkting bor i huset medans vi är borta. Larm är en självklarhet! Flytta alla värdesaker till annan lokalisering mm. Närheten till vänner som kan rasta sina hundar varje dag gör att det käns ganska tryggt att åka.


 

Av Sollander - 22 augusti 2016 20:31

Nu har ytterliggare en pusselbit löst sig. Godkänd föräldrarledighet! Tack chifen!!!

Av Sollander - 21 augusti 2016 17:17

En dag tog vi vår scooter med mobiltelefonen inställd på "Rent huse in Koh samui". Av en ren slump hittade vi ett villaområde efter att åkt omkring ett par timmar. Vi kan inte avsöja namnet på stället då det uppenbart är stor efterfrågan på husen.


  

Villan av intresse   Efter att ha kontaktat uthyraren för dessa hus fick vi ett bra pris på 18000 THB (ca 4500:-) i månaden exl. el och vatten.

Husen finns som 1 eller 2 sovrum + vardagsrum och kök. Vi tittade givetvis på 2 sovrum då vi blir tre barn och 2 vuxna som ska bo där. Villaorådet är som ett "gated community" fast utan staket. Gemensam pool finns i området, bara ett par 10-tal meter från husen.


  

Gammal bild med det är sig liktVi lät dock inte detta bli vårat enda alternativ utan bestämde oss för att fråga en Thailänsk vän om hjälp för att hitta bra alternativ. Dock tyckte vi att de alternativa platserna inte var lika barnvänliga. Där med inte sagt att man inte kan bo med barn där. Det handlade mest om det praktiska med transport till skola osv.


     

Alternativt boendeAppropå skola...När vi hittade vårat "drömhus" så började vi fråga oss fram om närliggande dagis. Efter att fått vägbeskrivning till skola/dagis av lokalborna bestämde vi oss för att åka dit och reka lite. Det visade sig att skolan/dagiset inte låg långt från huset (ca 700 m). 


 

Skolan/dagiset Vi besökte expeditionen på skolan/dagiset och fick se oss omkring. Vi fick reda på att från 3 års ålder var inte dagis att tänka på, Barnen börjar skolan vid 3 års ålder! Dock var vår uppfattning att det var något mellanting av 6-års och årskurs 1 i Sverige. skolan var gemytlig med 4 klassrum och barnen som var där verkade trivas. Vi insåg att skola inte var så dumt för barnen då dom förmodligen kommer "klättra på väggarna" i 3 månader utan stimulans.

Vi väljer dock att ha vår 1 åring hemma hos oss.


 

"skolkorridoren"Denna skola var engelsk/thai men det ser vi inte som ett problem då vi vet att barn är nyfikna och att det var andra västerlänningar som gick där. Skolan intygade också att det inte var ett problem då man precis som i sverige leker fram kunskapen i dessa åldrar. Thailändare är ju kända för att ta hand om barn.


Exempel på schema:


8:00 - 8:30 Drop off time
8:30 – 8:45Flag raising
8:45 – 9:00Exercise
9:00 – 9:10Personal necessity check body
9:10 – 9:30Sing a song / Activity
9:30 – 9:45Snacks
9:45 – 10:00Lesson / conversation
10:00 – 10:45Writing  / drawing / coloring
10:45 – 11:45Swimming lesson / play / stories
11:45 – 12:00Lunch / Shower
12:00 – 14:30 Sleeping
14:30 – 14:45  Snack (fruits)
14:45 – 15:40 Keep beds / personal belongings /go homeDet som vi såg var en bonus var att de har simskola 2 ggr. i veckan i deras egen pool!


     

Skolans pool!Nackdelen var ju priset... 35000 THB (ca 7000 kr) för 6 månader + skoluniform och sängkläder.

Vi skulle få betala 35000 THB för både Novalie 4 år och Everst 3 år då vi bara går halva terminen. Skoluniformen här är inte direkt strickt. Detta är ju Thailands "hawaii", Här gäller en tryckt ledig skjorta och shorts för killar och samma skjorta för tjejer men med kjol. Skoluniformen kostar 400 THB (ca 100 kr). Lunch och snacks ingår i priset.


  

Ett av klassrummen.

 


Efter denna rundtur på ön i jakt efter bostad så minskade ju inte suget direkt... Från denna dag började hjärnan aktiveras och tangenterna på datorn/iPaden ryka. Nu var det bara att sätta i gång med att kolla upp budget, föräldrarledighet osv. Vi är just nu mitt uppe i planerandet och ni kan följa detta på denna blogg framöver!

Presentation

different language?

Fråga oss!

1 besvarad fråga

feed://thailand.jamena.se/rss

Omröstning

Skulle ni göra en sådan här resa om ni hade möjlighet?
 Ja
 Nej
 Vågar inte
 För lite kunskap

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2017
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Gästbok

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se